Cayma Hakkı
Güncelleme tarihi: 3 Ara 2023
Cayma Hakkı Nedir?
Cayma Hakkı: Herhangi bir sebep göstermeksizin ve ceza ödemeksizin bir malı iade etmeniz veya hizmet sözleşmesinden vazgeçmeniz için size sunulan bir haktır.
Taksitli alışverişlerinizde, Tüketici kredisi kullanımında, Ön ödemeli konut alımında, Satıcının iş yeri dışında yapılan pazarlama sonucu bir ürün aldığınızda, Internet, TV veya telefon üzerinden yaptığınız alışverişlerde (Mesafeli Sözleşmeler), Devre tatil ve uzun süreli tatil satın aldığınızda veya Finansal Hizmetleri Mesafeli Yollarla Kullandığınızda size verilen süre içinde herhangi bir gerekçe göstermeden veya ceza ödemeden bu işlemlerden cayma hakkınız vardır. Tek yapmanız gereken bu hakkınızı kullanmak istediğinizi satıcı veya hizmet sağlayıcınıza bildirmektir.
UNUTMAYIN!!! Mağazalardan görerek satın aldığınız ürünler için cayma hakkınız bulunmaz. Ancak firmalar kendi inisiyatifleriyle müşteri memnuniyetini sağlamak adına size cayma hakkı tanıyabilir.
CAYMA HAKKI KULLANIMA İLİŞKİN BİLMENİZ GEREKENLER
Cayma hakkı kullanımı yapılan alışverişin içeriğine göre farklılık gösterebilir. Bu broşür tüketicilerin sık rastladığı durumlara ilişkin genel hatırlatmalar içerir. Sorun yaşayan tüketiciler cayma haklarının kapsamı, nasıl kullanılacağı, nereye başvuracağı hakkında detaylı bilgiye www.tuketiciakademisi.gov.tr adresinden ulaşabilir veya Alo 175 Tüketici hattına müracaat edebilir.
TÜKETİCİ KREDİSİ CAYMA HAKKI (14 GÜN)
Krediden faydalanmaya başladıysanız, anapara ve anaparanın iade tarihine kadar tahakkuk etmiş faizi cayma bildiriminizi ilettikten sonraki 30 gün içinde krediyi verene geri ödemeniz gerekir, aksi halde cayma gerçekleşmemiş sayılır.
Faiz, sözleşmenizde belirlenen faiz oranına göre hesaplanır. Hesaplanan faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenmiş olan masraflar dışında sizden herhangi bir ek bedel talep edilemez.
TAKSİTLİ ALIŞVERİŞLER CAYMA HAKKI (7 GÜN)
Kullanılmış bir mal için cayma hakkınız bulunmaz. Hizmet alımlarında onayınız ile hizmet sunumu başladıysa, cayma hakkınızı kullanamazsınız. Taksitli alışveriş olarak değerlendirilmediği için kredi kartıyla yapılan alışverişlerinizde cayma hakkınızı kullanamazsınız.
ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI CAYMA HAKKI (14 GÜN)
Cayma hakkını kullanıldığınıza dair bildirimi 14 gün içinde noter aracılığıyla satıcıya yöneltmeniz yeterlidir. Konutu kısmen veya tamamen krediyle alıyorsanız size tanınan cayma hakkı süresi içinde kredi veren kurum faiz, komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında sizden hiçbir masraf talep edemez. Satıcı yaptığınız ödemeyi ve borçlanma belgelerini size iade ettiği sonraki on gün içinde, elde ettiğiniz tüm kazanımları geri vermeniz zorunludur. Konut bedelinin bir kısmı için kredi kullanıyorsanız, satıştan caydığınızı kredi veren kuruluşa bildirmek satıcının yükümlülüğüdür.
İŞ YERİ DIŞINDA YAPILAN SATIŞLAR CAYMA HAKKI (14 GÜN)
Cayma süresi içinde satıcı veya sağlayıcı sizden bir ödeme yapmanızı veya sizi borç altına sokacak bir belgeye imza atmanızı talep edemez. Cayma süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan siz sorumlu tutulamazsınız. Satıcı veya sağlayıcının belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya size cayma hakkınız konusunda gerektiği şekilde bilgilendirme yapmaması durumunda hakkınızı kullanma süreniz 1 yıla uzar.
MESAFELİ SÖZLEŞMELER CAYMA HAKKI (14 GÜN)
Cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmediyseniz bu hakkınızı 1 yıl içinde kullanabilirsiniz. Cayma hakkınızı yazılı olarak veya (e-posta, internet vb.) kalıcı veri saklayıcısı ile satıcıya yöneltmeniz yeterlidir.
FİNANSAL HİZMETLERE İLİŞKİN MESAFELİ SÖZLEŞMELER CAYMA HAKKI (14 GÜN)
Sigorta ve bireysel emeklilik sözleşmelerinde kanunla sunulan hükümlerin tüketicinin lehine olması durumunda bu hükümler geçerli sayılır. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, SMS veya e-posta gibi bir uzaktan iletişim aracı kullanarak sözleşmeyi sona erdirebilirsiniz. Sözleşmeyi nasıl yaptıysanız, aynı yöntemle sona erdirebilirsiniz. Bedeli finansal piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak sağlayıcının kontrolü dışında değişen ve bu değişimin cayma hakkı süresi içinde gerçekleşebildiği finansal hizmetlere ilişkin sözleşmelerden cayma hakkınızı kullanamazsınız.
TAAHHÜTLÜ ABONELİK NEDİR?
Bir mal veya hizmete taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt ederek hizmetin bedelinden indirim aldığınız veya taksitle cep telefonu satın aldığınız sözleşmelere taahhütlü abonelik sözleşmesi denir.
TAAHHÜTLÜ ABONELİK SÖZLEŞMELERİNDE
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER ;
Bu tür sözleşmelerde dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:
Taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında aleyhinize değişiklik yapılamaz.
Taahhütnamenin yazılı veya elektronik posta yoluyla tarafınıza ulaştırılması zorunludur.
Bu taahhütname, sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Taahhütnamede; taahhüdün geçerlilik süresi, mal veya hizmetin nitelikleri, tüm vergiler dahil toplam fiyatı, tarifenin taahhüt verilmeden önceki fiyatı, aylık yapılan indirim miktarı, taahhüdün süresinden önce sonlandırılması durumunda ödenecek bedelin hesaplanma yöntemi yer almak zorundadır.
Comments