E-TİCARETTE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ
***Aşağıda yer alan bilgiler, Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Akademisi tarafından sağlanan ÜCRETSİZ E TİCARET EĞİTİMİ kapsamında sunulan "E-TİCARETTE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ" eğitimi belgelerini içermektedir. Dilerseniz PDF FORMATINDA sunulan eki bilgisayarınıza indirirerek daha sonra yeniden de inceleyebilirsiniz.
E-TİCARETTE BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞIN NEDENLERİ
E-ticaret, dünyadaki nüfuz alanını giderek artırırken, bu pazarda pay almak isteyen girişimciler de yeni başarı hikayeleri yazmak istiyor. Büyük yatırımlarla e-ticaret ekosisteminde kendine yer bulmaya çalışan yatırımcıların başarıları veya başarısızlıkları bazı faktörlerle doğru orantılı olarak gelişiyor. Bir e-ticaret platformu, başarı için bazı temel özelliklere sahip olmalıdır.
E-TİCARETTE BAŞARI
E-ticaret girişimlerinin hepsinin başarılı olma şansı bulunmuyor. Strateji olmadan ve plansızca e-ticaret girişiminde bulunulması, rekabetin doruklarda yaşandığı ekosistemde başarı için yeterli olmayacaktır!
E-ticarette başarı için aşağıdaki kriterlere dikkat etmek gerekiyor;
1. Özgünlük ve orijinallik: E-ticarette başarılı olmanın temel öğeleri arasında özgünlük ve orijinallik yer alır. Başka ürünleri, hizmetleri ve siteleri taklit etmeden özgün ve orijinal özelliklerdeki ürün, hizmet ve siteler başarının temel taşı olacaktır. Özellikle de keşfedilmemiş bir alanda yapılan e-ticaret yatırımı, başarıyı tetikleyecektir.
2. Reklam ve pazarlama: Başarılı bir e-ticaret girişimi için özellikle dijital reklam ve pazarlama yöntemlerine önem verilmelidir. Geleneksel reklamlar dışında Google reklamlarına ağırlık verilmeli; dijital pazarlama stratejileri belirlenmeli ve uygulanmalıdır.
3. E-ticaret sitesi arayüzü: E-ticaret web sitesinin arayüzü veya teması, kolay alışveriş yapmaya imkan vermelidir. Kullanımı kolay ve sade bir arayüzle tasarlanmış e-ticaret sitelerinin başarı oranı yüksek olacaktır.
4. Güvenlik: E-ticaret sitesine giren tüketiciler kişisel verilerini, banka ve kredi kartı bilgilerini vermek zorunda kalır. Bu sebeple kendilerini güvende hissetmek ister. E-ticaret sitesinde 3D Secure sistemi ve SSL sertifikaları bulunması, müşterilere güven verir. Dolaylı olarak başarıyı olumlu etkiler.
5. SEO: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), arama motorlarında üst sıralarda yer almak için önemlidir. SEO’ya uygun metinsel içerikler, e-ticaret sitesinin trafiğini artırır. SEO, müşterinin e-ticaret sitesini daha hızlı ve kısa yoldan bulmasını sağlar. Bir e-ticaret girişimcisinin hedef kitleye ulaşması için kullanılabilecek araçlardan biridir. Bunun için e-ticaret web sitesinde SEO’ya uygun içeriklerin bulunduğu bir blog alanı bulunmalı ve bu alana düzenli olarak içerik eklenmelidir. Ayrıca, sitede gerekli SEO işlemlerinin yapılması gerekir.
6. Sosyal medya: Sosyal medya platformları, e-ticaret yatırımcıları için potansiyel müşteri alanıdır. Sosyal medya mecralarında aktif olmak, müşterilerle yakın temas için bir fırsattır. Ayrıca, hedef müşteriyi e-ticaret sitesine yönlendirmek ve marka bilinirliğini artırmak için de etkili bir alandır. Bu sebeple sosyal medyada takipçi sayısını artırmalı; periyodik olarak paylaşım yapılmalıdır.
E-TİCARETTE BAŞARISIZLIK
E-ticarette başarısız olmak, başarılı olmaktan daha kolaydır! Yani başarılı olmak için yapılması gerekenleri yapmazsınız zaten başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple öngörülü girişimciler stratejilerle hareket eder ve e-ticaret başarısızlıklara imkan vermez!
E-ticaret girişiminin başarısızlığını tetikleyen faktörler şunlardır;
1. Ürün yönetiminde plansızlık: İlk kez e-ticarete başlayan girişimcilerin başarısızlıkları arasında ürün yönetimi stratejisi olmaması gelir. E-ticarete başladıktan sonra ürün yönetiminde plansızlık sebebiyle ürünlerini satamayan yatırımcı, e-ticaretten vazgeçmek zorunda kalabiliyor. Ürün yönetimi için zaman, kaynak, pazarlama ve reklam gibi başarı kriterlerini sisteme entegre etmemek başarısızlık getirecektir.
2. Nakit eksikliği: E-ticaret sitelerinden hemen yüksek kâr marjı beklemek, gerçekçi olmayacaktır. Birçok masrafı olan bu yatırım için ideal bir nakit yönetimi stratejisi uygulamak gerekir. Web sitesinin bilinirliğini sağlamak, giderleri karşılamak ve tüm bunların ardından belli bir süre sonra kâra geçmek beklenebilir. Tüm iş süreçlerini yönetmek için nakit paraya ihtiyaç duyulacaktır.
3. Satın alma yöntemlerinde zorluk: Her tüketici, en kolay ve en güvenli e-ticaret sitesini öncelikle tercih eder. Satın alma süreçlerinde zorluk yaşayan müşteri bir daha aynı siteyi tercih etmeyecektir. Müşterilerin e-ticaret sitesine üye olmasını isterken bir yandan da ödeme, kargo ve iade seçenekleri sunulmaması veya bu hizmetlerde aksaklıklar yaşanması başarısızlık için yeterlidir.
4. Plansızlık: E-ticaret sitesi hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin bir iş planı yoksa orta veya uzun vadede başarısızlık kaçınılmaz olacaktır. Her şeyden önce satış, müşteri yönetimi, depo yönetimi, reklam, pazarlama, operasyon ve bütçe yönetimi gibi konular başta olmak üzere iş planları oluşturulması gerekir. Aksi durumda başarısızlık gelir!
5. Müşteri ilişkilerine önem vermemek: Her müşteri, para ödediği bir e-ticaret sitesinden hak ettiği ilgiyi görmek ister. Ürün, satın alma, kargo, iade ve değişim gibi birçok iş süreci içeren e-ticarette geleneksel ticaretten farklı olarak dijital iletişim yöntemleri kullanılır. Bu sebeple müşteriye kısa sürede cevap verilmesi ve sorunlarına duyarsız kalınması başarısız bir e-ticarettir.
6. Altyapı yetersizliği: E-ticaret sitesinin altyapısı, birçok faktörü bir araya getirir. Sunuculardan yazılıma kadar teknik detaylar, e-ticaret sitesinin başarısında en önemli etkenlerden biridir. Altyapıda teknik yetersizlik, müşterilerin tercihlerini olumsuz etkileyecektir.
留言