top of page

E Devlet Uygulamaları

  • Yazarın fotoğrafıburakalemdar

Kira Artış Oranı Hesaplama

Güncelleme tarihi: 30 Kas 2023

Kira Artış Oranı

Kira Artış Oranı her yıl yeni kira dönemi geldiğinde tam ve doğru şekilde hesaplanması gereken bir orandır. Bu oranda artış yapılarak yeni kira bedelinin belirlenmesi gerekmektedir.


kiralık temiz beyaz daire

Kira bedeli bakımından bu oranlara riayet edilmemesi halinde mal sahipleri ve kiracılar bakımından olumsuz durumlar ortaya çıkması mümkündür.

Kira bedelinin eksik ödenmesi tahliye talepli icra takipleri ve tahliye davaları yönünden gerekçe olabileceği gibi kiracıdan yasal sınırlar dışında tahsil edilen kira bedelleri mal sahipleri bakımından cezai sorumluluk doğurabilmektedir.

Bu anlamda kira artış oranı sözleşmede belirlenen özel bir oran söz konusu ise bu orana uyularak; özel bir oran belirlenmemişse TÜFE değişim oranları değerlendirilerek gerçekleştirilir.

Hatalı işlem yapmamak adına yanda yer alan hesaplama aracından faydalanabilir. Süreç hakkında daha detaylı bilgi almak için avukatlara ve büromuza danışabilirsiniz.

Kira sözleşmeleri çoğu zaman kırtasiye sözleşmesi üzerinden yapılmakta olup bu sözleşmelerde genellikle kiracı ve kiraya veren, kiralayan arasında mevcut özel durumlar yer almamaktadır.

Bu anlamda kira sözleşmesi düzenlenirken gerekli şartları ve kanuni düzenlemeleri göz ardı etmeden hareket etmek ilerleyen süreçte her iki taraf açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Unutulmamalıdır ki kira ilişkisi uzun süreli devam edecek bir ilişkinin ilk adımıdır. Bu nedenle süreçte karşılaşabileceğiniz durumlarla ilgili bilgi sahibi olmak her zaman avantaj sağlayacaktır.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Son Paylaşılanlar

bottom of page