top of page

E Devlet Uygulamaları

  • Yazarın fotoğrafıburakalemdar

Trafik Kazaları

Trafik Kazaları

Ülkemizde her yıl binlerce kişi trafik kazaları nedeniyle yaralanmakta, sakat kalmakta ya da hayatını kaybetmektedir. Trafik kazaları sonucunda hem vücut bütünlüğünüze hem de malvarlığınıza yönelik zararlar meydana gelebilmektedir.

Eğer bir trafik kazası yaşadıysanız takip etmeniz gereken belli aşamalar vardır.


trafik kazası

Trafik kazaları maddi hasarlı, yaralanmalı ve ölümlü olarak  3’e ayrılır.

Maddi hasarlı araçların çarpışması halinde kusur konusunda bir anlaşmazlık yoksa kendi aranızda tutanak doldurarak imzalayabilirsiniz. Trafik kazası tutanağı mobil uygulamalarla tutulabilir. Mobil tutanak doldurulmadıysa, tutanakların ıslak imzalı olması gerekir. 

Kaza tespit tutanağına itiraz süresi 2 iş günüdür. İtirazlar Sigorta Tahkim Kurulunda görüşülür, çözümlenmeyen itirazlar için hukuk yolu açıktır.

Maddi hasarlı çarpışmalarda tutanak doldurulmayarak trafik polisi aranması gereken durumlar: 

  • Kazaya bir araç karıştıysa (tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası ise),

  • Araçlardan biri 18 yaşından küçük biri tarafından kullanılıyorsa,

  • Kazaya karışan sürücülerden birinin ehliyeti yoksa veya ehliyeti kullandığı araç cinsi için yeterli değilse,

  • Araçlardan en az biri trafik sigortasına sahip değilse,

  • Sürücülerden herhangi birinde alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı şüphesi bulunuyorsa,

  • Sürücülerde akıl sağlığı şüphesi varsa,

  • Kazaya karışan araçlardan biri kamu kurum ve kuruluşlarına aitse (Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans ve acil sağlık araçları hariç),

  • Kazada kamu malına veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar verilmişse,

  • Kusur nedeniyle bir uyuşmazlık yaşıyorsanız,

Trafik polislerini arayarak olay yerine gelmesini sağlayabilirsiniz. Olay yerinde polisler tutanak düzenleyerek beyanlarınızı alacaklardır. Bu esnada şikâyetinizi polislere iletebilirsiniz.

Trafik Kazaları Şikayet Süreci

Eğer trafik kazası sonucunda yaralanma meydana geldiyse bunun tespiti için adli muayene raporu almanız gerekecektir. Hastaneye kendiniz başvurabileceğiniz gibi savcılık, polis ya da jandarma tarafından da yönlendirilebilirsiniz.

Polis kaza tespit tutanağını hazırlar, soruşturma aşamasında bilirkişi tarafından düzenlenen kusur raporuna göre iddianame hazırlanır ve dava açılmasına karar verilebilir. Eğer sadece malvarlığı zararı oluştuysa bu suç uzlaştırmaya tabi olduğundan öncelikle dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilecektir.

Ancak suçun uzlaştırmaya tabi olmaması halinde davanın açılmasıyla (iddianamenin kabulü) adli süreç devam edecektir.

Kasko poliçesi bulunması halinde zararınız sigorta şirketleri tarafından karşılanır ve bu tutar daha sonra kusurlu olan taraftan tahsil edilir. Kasko poliçesi kapsamındaki teminatlara ilişkin detaylı bilgiyi kasko poliçesinden görebilirsiniz.

Çarpışma yerinde polis tarafından hazırlanan kaza tespit tutanağına savcılık kanalı ile itiraz edilir.

Trafik Kazaları Adli Süreç

Yargı sürecinde ceza ve hukuk davası açılır.

Davanız görülmeye başladığında ilgili mahkemeden üzerinde duruşma gün ve saati yazan bir çağrı kâğıdı alacaksınız. Süreçten haberdar olmak ve haklarınızı etkin bir şekilde kullanabilmek adına değiştirdiğiniz adreslerinizi güncellemeniz çok önemlidir.

Ölümlü ve yaralanmalı çarpışmalarda siz şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılır.

Trafik Kazaları Tazminat

2918 sayılı Karayolu Trafik kanununa göre destekten yoksun kalma tazminatı yani maddi tazminat kusurlu aracın trafik sigortasından karşılanır. 

Çarpan araç belli değil ise  destekten yoksun kalma tazminatı yani maddi tazminat için güvence hesabına başvuru yapabilirsiniz.

Suç nedeniyle uğradığınız maddi (tedavi masrafları, çalışamamak nedeniyle uğranan kayıplar gibi) ve manevi zararlarınızı hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile failden talep edebilirsiniz.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Son Paylaşılanlar

bottom of page