top of page

E Devlet Uygulamaları

  • Yazarın fotoğrafıburakalemdar

Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2023

Fazla Çalışma

Ülkemizde haftalık çalışma süresi 45 saattir. İş akışının durumuna bağlı olarak bazı hallerde işçiler tarafından bu sürelerin üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. 45 saatin üzerinde gerçekleştirilen çalışmalara fazla çalışma denilmektedir. İşçilere çalışılan sürelere ilişkin uygun bir dinlenme süresi verilmemesi halinde nakdi alacak hakkı doğmaktadır.


fazla çalışma iş stresi

Fazla Çalışma Ücreti

Ülkemizde haftalık çalışma süresi 45 saattir. İş akışının durumuna bağlı olarak bazı hallerde işçiler tarafından bu sürelerin üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmektedir. İşçilere çalışılan sürelere ilişkin uygun bir dinlenme süresi verilmemesi halinde nakdi alacak hakkı doğmaktadır. 45 saatin üzerinde çalışma yapılması halinde işçinin çalışma süresine ilişkin ücreti % 50 zamlı ödenecektir.


Hesaplamalar, Fazla Çalışma Ücreti Hesaplama aracı ile aşağıda yer alan şekilde yapılabilir.


Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti

Ülkemizde haftalık çalışma süresi 45 saattir. İş akışının durumuna bağlı olarak bazı hallerde bu çalışma 45 saatin altında belirlenebilir. Bu durumlarda çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar olan çalışmalara fazla sürelerle çalışma denir. İşçilere çalışılan sürelere ilişkin uygun bir dinlenme süresi verilmemesi halinde nakdi alacak hakkı doğmaktadır. 45 saate kadar çalışma yapılması halinde işçinin çalışma süresine ilişkin ücreti % 25 zamlı ödenecektir.


Örneğin çalışma süresi 40 saat olan bir işyerinde o hafta 47 saat çalışma yapılmışsa bunun ilk 5 saati fazla sürelerle çalışma devam eden 2 saati ise fazla çalışma olarak kabul edilir.

Sakarya Avukat Burak Alemdar



19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kira Artış Oranı Hesaplama

Kira artış oranı sözleşmede bir oran varsa bu oranda bir oran yoksa TÜFE değişim oranınca hesaplanır. Hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Son Paylaşılanlar

bottom of page