top of page

E Devlet Uygulamaları

  • Yazarın fotoğrafıburakalemdar

İşe iade davası şartları

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2023

İşe iade davası açma şartları


4857 sayılı İş Kanunu’nda işe iade davası açma şartları belirlenmiştir. Bu şartlar,

  • En az 6 aylık kıdem şartı

  • Aynı işkolunda işveren bünyesinde en az 30 işçi şartı

  • Belirsiz süreli sözleşmeyle çalışma şartı

  • İşveren Vekili sıfatını taşımamaktır.

Bu şartları taşıyan işçiler iş güvencesi hükümlerinden yararlanarak, iş sözleşmelerinin geçerli veya haklı bir neden olmaksızın sona erdirildiği iddiasıyla işe iadelerini talep etmek imkanına sahiptir.

mavi yaka işçi

Arabuluculuk ve işe iade davası şartları


İşe iade davası öncesinde arabuluculuk yoluna başvurmak zorunlu olup dava şartıdır. İşçinin öncelikli olarak 1 ay içerisinde arabulucuya başvurması zorunludur. Taraflarca anlaşılamaması halinde son tutanakla başvurularak 2 hafta içerisinde yetkili iş mahkemesinde işe iade davası açılabilir.

İşe İade Davası Sonuçları

İşe iade davası neticesinde işçinin davayı kazanması halinde boşta geçen süreye ilişkin olarak 4 aya kadar ücret ve işçinin işe başlatılmaması halinde kıdem süresi esas alınarak 4 ila 8 aylık brüt ücret tutarında tazminat ödemesi yapılmasına dair karar verilir ve bu ücret ve tazminat tutarları karara işlenir. Davanın kazanılması halinde boşta geçen süreye ilişkin olarak işverence SGK ödemeleri de tamamlanır. Boşta geçen süreye ilişkin süre kıdem süresine de işlenir. İşçiler bakımından bu davanın açılması çok önemlidir. Boşta geçen süre ve tazminatlar değerlendirildiğinde bu dava ile işçinin yaklaşık 5 ila 10 yıllık kıdem tazminatı tutarlarına yaklaşan alacaklar söz konusu olmaktadır. Bunun yanında da işçinin lekelenmeme hakkı da bu dava yoluyla korunmuş olacaktır. Bir sonraki işinde işten çıkış kodu haklı nedenle fesih olan bir işçi bakımından yeni işverenin kafasında soru işaretleri oluşabilir. Bu gibi sorunlar yaşamamak adına bu davanın açılması çok önemlidir.

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Son Paylaşılanlar

bottom of page