top of page

E Devlet Uygulamaları

  • Yazarın fotoğrafıburakalemdar

Reklam Kurulu Şikayeti ve Yanıltıcı Reklam

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2023

TİCARİ REKLAM NEDİR?

Bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek/ ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulara ticari reklam denilmektedir. Ticari reklamların Ticaret Bakanlığı bünyesinde görev yapan Reklam Kurulu'nun belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olması gerekmektedir.


ticari reklam panosu

REKLAM KURULU - TİCARİ REKLAM YASAKLARI

Ticari reklamların Ticaret Bakanlığı bünyesinde görev yapan Reklam Kurulunca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olması gerekmektedir.

• Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici,

• Can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü,

• Şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici,

• Kamu sağlığını bozucu,

• Hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılamaz.

Reklam verenler ticari reklamlarında yer alan iddiaların doğru olduğunu ispat etmek durumundadırlar.

Bir mal veya hizmetin tanıtımı, satışı veya tedariki ile doğrudan bağlantılı olarak tüketiciye yönelik gerçekleştirilen eylem, ihmal, davranış biçimi, beyan, reklam ve pazarlama da dahil olmak üzere her türlü ticari uygulama da tüketiciye yönelik ticari uygulama olarak kabul edilmektedir.

Tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalar Kanunla yasaklanmıştır. Ticari uygulamanın haksız olduğunun iddia edilmesi halinde, ticari uygulamada bulunan bu uygulamanın haksız ticari uygulama olmadığını ispat etmek durumundadır.

Aldatıcı veya yanıltıcı olduğunu düşündüğünüz reklamları ve haksız ticari uygulamalarla ilgili şikâyetlerinizi Reklam Kurulu’na iletebilirsiniz.

YANILTICI REKLAMLAR HAKKINDA REKLAM KURULU ŞİKAYET NASIL YAPILIR?

Yanıltıcı bir reklam hakkında Reklam Kuruluna şikayet işlemleri için; E devlet üzerinden Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayeti Uygulamasını yada "https:\\ereklam.gtb.gov.tr" adresini kullanabilirsiniz.

Aynı sistem üzerinden başvurularınızı da kontrol edebilirsiniz. Sisteme giriş yapıldığında matbu bir form ekranı sizi karşılamaktadır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra kimlik, adres ve iletişim bilgileri girilerek reklam veren firma yada şirket hakkında bilgiler girilir. Sonrasında reklama ilişkin açıklamalar ve varsa reklama ilişkin belge ve görsel eklenerek şikayet işlemleri tamamlanır.



28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Son Paylaşılanlar

bottom of page