top of page

E Devlet Uygulamaları

  • Yazarın fotoğrafıburakalemdar

İşçilik Alacakları

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2023

İşçilik alacakları nelerdir?


İşçilik Alacakları: Temelde Ücret, Fazla Süreli Çalışma, Fazla Çalışma, Ulusal Bayram ile Hafta Tatili, Genel Tatil Alacakları ve işverence sağlanan benzeri ek ödemelerden ibarettir. Bu ek ödemeler; prim, ikramiye, yolluk, harcırah gibi ödemeler olabilir.


para tutan kadın

Feshe bağlı işçilik alacakları

Yukarıda bahsi geçen kıdem, ihbar, işe iade tazminatları ile yıllık ücretli izin alacakları feshe bağlı alacaklardır.


Feshe bağlı olmayan işçilik alacakları

Ücret, fazla mesai, ulusal bayram ile hafta tatili, genel tatil alacakları ise işçinin çalışırken açabileceği davalardandır.



Fazla süreli çalışma, fazla çalışma işçilik alacakları


Ücret günlük, haftalık veya aylık olarak ödenebilir. Ödenmeyen günler için ücret talep edilebilir. Haftalık 45 saate kadar olan çalışmalarda, sözleşmede daha az bir süre belirlenmişse 45 saate kadar olan kısım fazla süreli çalışma; 45 saati aşan çalışma ise fazla çalışmadır. Fazla süreli çalışmada ücret % 25 zamlı, fazla çalışmada ücret % 50 zamlı şekilde ödenir. Eğer işçiye çalışılan güne ait ödeme yapılmamışsa bu zamlı ücret, günlük ücrete ekli şekilde talep edilebilir.


Ulusal bayram ile hafta tatili, genel tatil alacakları


Ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatilde ise; işçi çalışmadan ücrete hak kazandığından eğer ki çalışmışsa çalıştığı için 1 günlük ücret, çalışmadan alması gereken 1 günlük ücret ile fazla çalışma yapmış ise % 50 zamlı ödenmesi gereken kısma da hak kazanacaktır.

İşçi, ulusal bayram ile hafta tatili, genel tatil alacakları bakımından dikkatli olmalıdır. Söz konusu alacaklar 1 gün karşılığı işçi için ödenecek 2,5 günlük ücret anlamına gelebilmektedir.

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Son Paylaşılanlar

bottom of page